Romana Matanovac Vučković

Kao gitaristica imala je vrlo bogatu koncertnu djelatnost te je u zemlji i inozemstvu održala više od 300 koncerata do 2000. godine, od kada više nije javno aktivna.

 

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: prva nagrada Darko Lukić na koncertnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za najboljeg mladog glazbenika 1995., prva nagrada na natjecanju mladih glazbenika Radio podij u organizaciji Hrvatske radiotelevizije 1996., četvrta nagrada na međunarodnom gitarističkom natjecanju Fernando Sor u Rimu 1994. te nekoliko prvih i drugih nagrada na republičkim i bivšim državnim gitarističkim natjecanjima od 1987. do 1991.

 

Kao izvrsna studentica i poslijediplomantica dobitnica je Stipendije Sveučilišta u Zagrebu, Stipendije Grada Zagreba te Stipendije Vlade Republike Austrije.

Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima kod mnogih u svijetu poznatih gitarista i drugih umjetnika (D.Russell, C.Cotsiolis, E.Fisk, V.Mikulka, J.Clerch, G.Listeš, J.Codina, V.Dešpalj).

Od 1993. do 2000. surađivala je s violinisticom Laurom Vadjon s kojom je održala brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, gostovala na brojnim festivalima, u radijskim i televizijskim emisijama te izdala CD LauROs u izdanju TUTICO Classic/HRT. O duu je snimljena i jednosatna emisija u produkciji HRT koju je režirao A.Rozić.

 

Ugledni hrvatski skladatelji (A.Marković, Ž.Brkanović, S.Majurec, I.Josipović) pisali su djela za ovaj duo, koji je 1999. dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela domaćeg autora.